Suomalainen innovaatio vähentää työpaikan sairauspoissaoloja jopa 70 % – merkittävä kustannussäästö työnantajille

By 26.10.2021Pressi

Kahtena peräkkäisenä vuotena henkilökunnan sairauspoissaolojen määrä romahti 70 % salolaisessa Aurinkoleijonan päiväkodissa. Päiväkoti otti käyttöön siniseen valoon perustuva automaattisen desinfiointijärjestelmän Salon yksikkönsä wc- ja pesuhuoneissa ja vertasi sen jälkeen henkilökunnan ja lasten poissaoloja aikaisempiin vuosiin sekä toisen yksikkönsä lukuihin.

-Henkilökunnan sairauspoissaolot olivat Salon yksikössä enää vain kolmanneksen Halikon yksikköön verrattuna, toteaa Aurinkoleijonan johtaja Päivi Isopuro.

Monivuotisen käytön kokemusten perusteella Aurinkoleijona laajensi sinivalodesinfioinnin käyttöä kaikkiin yksiköihinsä. Päiväkodin tapauksessa merkittävää on, että järjestelmän vaikutus leviää myös muuhun yhteiskuntaan: kun lapset pysyvät terveinä, niin vanhemmatkin pystyvät käymään töissä. Nyt kun etätyö on vähenemässä ja yhteiskunta jälleen avautumassa, teknologia tarjoaa mahdollisuuden palata töihin turvallisesti: sairastumisia voidaan vähentää niin toimistoissa ja virastoissa kuin terveyskeskuksissa ja kouluissakin.

Sininen valo pitää pinnat puhtaina koko ajan

Suomalaisella sinivaloteknologialla kyetään tehokkaasti vähentämään niin vatsatautiepidemioita kuin tavanomaisia kausi-influenssojakin. Ratkaisu perustuu moneen vuoden tutkimukstyöhön ja patentoituun menetelmään, joka toisin kun UV-valo, on ihmisille ja pinnoille täysin turvallinen. Näkyvä sininen valo tuhoaa mikrobit ilmasta ja pinnoilta.

Järjestelmä tehoaa kaikkiin mikrobeihin, kuten koronaviruksiin, influenssaviruksiin ja vastustuskykyisiin bakteereihin (mukaan lukien MRSA:n) ja vähentää tehokkaasti tartuntoja. Toisin kuin kemialliset menetelmät, sininen valo toimii jatkuvasti ja pitää tilat turvallisina ympäri vuorokauden eikä vain kerran päivässä. Järjestelmällä ei myöskään ole käyttäjille, tiloille eikä ympäristölle mitään haitallisia vaikutuksia. Siksi sininen valo korvaakin kiihtyvällä tahdilla perinteisiä, käyttäjille ja ympäristölle riskialttiita desinfiointitapoja.

-Päiväkotien kaltaisissa kohteissa tyypillisesti riittää, että WC-tilat ja muut yhteiset alueet, kuten esim. neuvotteluhuoneet, kahvipisteet ja taukotilat varustetaan Spectral Blue -desinfiointijärjestelmällä. Perinteisiltä valaisimilta näyttävät desinfiointilaitteet voidaan asentaa kiinteästi kattoon tai käyttää pyörillä liikuteltavia laitteita, kertoo Tomi Lehto, Ledsafen toimitusjohtaja.

-Koronapandemian jäljiltä tällä hetkellä nähdään lisääntyviä ja rajumpia influenssa- ja flunssasairastumia. Tyypilliselle työpaikalle poissaolopäivät maksavat tuhansia euroja vuodessa per työntekijä, ja asiantuntijatyössä helposti vielä paljon enemmän. Pienellä investoinnilla tästä kustannuksesta voidaan säästää merkittävästi ja pitää henkilöstön terveyttä ja tuottavuutta yllä, toteaa Camilla Höglund, LED Tailorin tutkimusjohtaja ja mikrobiologian sekä optogenetiikan asiantuntija.

 

Lisää tietoa antavat:

Päivi Isopuro, Aurinkoleijonan päiväkodin johtaja
paivi.isopuro@aurinkoleijona.fi
+358 400 723 012

Tomi Lehto, Ledsafen toimitusjohtaja
tomi.lehto@ledsafe.fi
+358 40 769 0196

Camilla Höglund, LED Tailorin tutkimusjohtaja
camilla.hoglund@ledtailor.com
+358 44 766 9037

LED Tailor on kehittänyt Spectral Blue® sinivaloteknologiaa vuodesta 2016, ja sitä on käytössä jo sairaaloissa, ambulansseissa, toimistoissa sekä julkisissa tiloissa sekä Suomessa että kansainvälisesti. LED Tailorin Spectral Blue -teknologiaa Suomessa myy Ledsafe Oy (toimistot, päiväkodit, koulut) ja Steripolar Oy (terveydenhuolto). Lisäksi yhtiön sinivalodesinfioinnin on integroinut omiin järjestelmiinsä mm. Profile Vehicles (ambulanssivalmistus), Porkka/Festivo (kylmälaitteet) ja Halton Group (leikkaussalien ilmanvaihtojärjestelmät).

Linkit: https://ledtailor.fi, https://spectral.blue