Viljojen säilyvyyden mullistava suomalaiskeksintö palkittiin kansainvälisessä innovaatiokisassa Espanjassa!

 

Suomalaisen valoteknologiaan erikoistuneen yhtiön keksintö on palkittu kansainvälisessä Quality Innovation Awards -innovaatiokilpailussa Espanjan Bilbaossa. Kyseessä on kansantaloudellisesti ja jopa maailmanlaajuisesti merkittävä menetelmä, jonka salolainen LED Tailor Innova7ion on kehittänyt homesienten vähentämiseksi viljasadosta.

LED Tailor on tehnyt alustavia selvityksiä valokäsittelyn vaikutuksesta kauran, ohran ja vehnän jyvissä esiintyviin Fusarium-homesieniin sekä itävyyden parantumiseen yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa.

– Alustavat testit osoittavat, että menetelmä vähentää systemaattisesti viljasadon laatua heikentävien Fusarium-sienten määrää, toteaa Luken erikoistutkija Marja Jalli.

Saadut tulokset ovat olleet niin myönteisiä, että LED Tailor on patentoinut kyseisen menetelmän.

Fusarium-suvun sienet aiheuttavat viljaan tyvitauteja ja punahometta ja voivat alentaa sadon laatua merkittävästi. Pelkästään Suomessa joudutaan pahimpina vuosina tuhoamaan jopa neljännes elintarvikekaurasta ja kymmenesosa rehukaurasta siemenviljan homeen aiheuttamien toksiinien vuoksi. Maanviljelijälle tämä voi tarkoittaa jopa kymmenien tuhansien eurojen menetystä.

– Keksinnöllä on mittavaa kansantaloudellista vaikutusta, korostaa LED Tailorin toimitusjohtaja Terho Hoskonen. – Fusarium-sienten haittoja estetään nykyisin peittausaineilla, joten keksinnöstä on välitöntä hyötyä mm luomuviljelijöille, koska peittausaineet eivät sovellu luomuviljelyyn. Lisäksi maaperän laatu paranee, kun peittaamisesta syntyviä kemikaalijäämiä ei enää liukene vesistöön, Hoskonen jatkaa.

– Kunnianhimoisena tavoitteenamme on kemikaalien määrän merkittävä vähentäminen siemenviljan käsittelyssä. Kehitämme jo parhaillaan yhteistyökumppaniemme kanssa WiSDOM SEEDS -teknologiaa osaksi viljankäsittelylaitteistoa, jossa valon määrää optimoidaan osana laitteiston integraatiota, Terho Hoskonen kertoo.

LED Tailor Innova7ion on vuonna 2014 perustettu fotoniteknologiaan erikoistunut yhtiö, jonka valaistusteknisiä keksintöjä on käytössä monissa maamme sairaaloissa ja laitoksissa. Yhtiön kehittämillä tuotteilla ja ratkaisuilla voidaan desinfioida erilaisia esineitä ja huoneita homeista ja itiöistä ilman haitallista UV-säteilyä.

 

LED Tailor Innova7ion: www.ledtailor.fi

 

Lehdistökuvat: www.dropbox.com/sh/bpfpi8qo8w2i764/AADCA2wxHDZtBRBkDGdT0NmHa?dl=0

 

Lisätiedot medioille:

Toimitusjohtaja Terho Hoskonen, terho.hoskonen@ledtailor.fi, puh. 044 – 766 0000.