Lisää LED-keksintöjä: Valkea valo rajoittaa bakteerien kasvua

Salolainen LED Tailor Innova7ion hoitaisi sisäilmaongelmia kaksoisvalolla.

Lyhyen ajan sisällä neljä kertaa innovaatioistaan palkittu Led Tailor Innova7ion kehittää jälleen uutta. Salolaisyhtiö tutkii näkyvää yleisvalaistusta, joka rajoittaa bak­teerien kasvua. Valolla voitaisiin korvata, perinteiset loisteputket esimerkiksi toimistoissa, kouluissa ja sairaaloissa.

Led Tailor on jo aiemmin kehittänyt sinisen valon, joka tappaa esimerkiksi bakteereja, homeita ja sädesieniä. Samalla valon energia puhdistaa sisäilmaa yön aikana painamalla ilman epäpuhtauksia lattialle ja tasoille, josta ne on helppo siivota pois aamulla. Sininen valaistus ei kuitenkaan ole hy­vä työskentelyyn.

Yhtiössä kokeillaan nyt yhdistelmävalaistusta, jossa sininen valo tappaisi bakteereja öisin ja kirkas valo rajoittaisi niiden kasvua päivisin. Kirkas valo sopii normaaliksi yleisvalaistukseksi.

-On tiedossa ja tunnettua, että tietyt aallonpituudet ylläpitävät sisäilmaongelmia aiheuttavia bakteerikantoja. Perinteiset loisteputket tekevät tätä, toimitusjohtaja Mika Nummenpalo sanoo.

Led Tailorissa on rakennettu koemielessä yhdistelmävalaistus vessaan. Liiketunnistin havaitsee tulijan ja vaihtaa päälle kirkkaan yleisvalaistuksen. Bakteereita tappava sininen valo palaa viiveellä, kun ihminen on poistunut.

Sinisen led-valon teho bakteerien tappamisessa on jo tutkimuksilla todistettu. Tuotekehitysinsinööri Niko Huhtinen sanoo, että esimerkiksi MRSA-sairaalabakteeri ja salmonella on mahdollista tuhota Led Tailorin valaisinjärjestelmillä. Kaksitoimista valaistusta on jo testattu Siuntiossa sijaitsevassa hammashoitolassa.

Mika Nummenpalon mukaan samaa tekniikkaa voidaan hyödyntää lukemattomissa kohteissa. Terveydenhuollon ja elintarviketeollisuuden lisäksi käyttöä olisi esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja normaaleissa toimistorakennuksissa sekä valtameriristeilijöissä.

Yhtiö tutkii bakteerien tappamista valoilla monessa yhteistyöprojektissa. Esimerkiksi Luonnonvarakeskus Luke tutkii yhteistyössä Antti-Teollisuuden kanssa, tepsiikö sininen valo viljan punahomeeseen. Tikkurila aloitti jo viime vuoden puolella testit haitallisten bakteerikantojen poistamiseksi omasta valmistusprosessistaan. Salolainen Salofa on saanut hyviä koke­muksia sisäilman puhdistamisesta.

– Sinistä valoa voisi hyödyntää vaikka korjausrakentamisessa samalla ajatuksella kuin nyt paineistetaan tiloja. Tätä kokeillaan kolmessa omakotikohteessa, Nummenpalo kertoo.

Niko Huhtinen korostaa, ettei Led Tailorin tarkoituksena ole tehdä kaikista tiloista steriilejä. Tavoitteena on vähentää haitallisia bakteerikantoja, parantaa sisäilmaa ja auttaa vähentämään terveyshaittoja aiheuttavien kemikaalien määrää.

-Olemme törmänneet ihan älyttömään ylisiivoukseen. Yhä kovempia kemikaaleja käytetään, eikä ymmärretä, että niiden käyttö on vaarallista, fotonidesinfiointi­järjestelmiä myyvä Kari Raatikainen sanoo.

Valkoisen ja sinisen valon lisäksi Led Tailor Innova7ion on kehittänyt ultraviolettivaloa käyttäviä puhdistusjärjestelmiä. Uv-ledejä käytetään laatikkomaisissa kompakteissa puhdistuslaitteissa.

Yritys luovutti yhden järjestelmän viime viikolla Salon sairaalan syöpäosastolle. Sillä on mahdollista puhdistaa bakteereista esimerkiksi osastolla vierailevien ihmisten kännyköitä ja avainnippuja.

-Sillä voidaan vähentää bakteerikuormaa osastolla, jossa potilaiden vastustuskyky on alentunut, Nummenpalo selvittää.

Kaksi vastaavaa laatikkoa lähtee Bill ja Melinda Gatesin säätiölle, joka käyttää niitä tuotekehityksessä ja tutkimuksessaan.

Kansainvälistä kauppaa on vireillä myös Kiinaan. Led Tailor on saanut riveihinsä pitkän uran Aasiassa tehneen Pekka Räbinän, ja hänen avullaan ollaan tekemässä sopimusta kiinalaisen yrityksen kanssa. Yritys alkaa hoitaa Led Tailorin tuotteiden hyväksymismenettelyä.

– Siellä markkinat ovat huimat. Kiinassa kun puhutaan vanhainkodin rakentamisesta, siinä on 4000 huonetta, Nummenpalo heittää.

 

Sääntö-Suomi synnyttää innovaatioita

Useimmat yritykset manaavat Sääntö-Suomen tiukkaa pykäläviidakkoa. Mika Nummenpalo sanoo, että sääntöviidakko ruokkii innovaatioita.

Saloon on keskittynyt paljon led-osaamista ja alan-yrityksiä. Kaupungissa on vahvaa osaamista myös terveysteknologiassa. Nummenpalon mielestä alan yritysten ympärille pitäisi ryhtyä vakavissaan rakentamaan klusteria, josta kaikki hyötyisivät.

Led Tailor päätti viime syksynä keskittää kaikki panostuksensa uusiin tekniikoihin, joista odotetaan läpimurtoa.

-Painamme täysillä. Marras-tammikuussa istuttiin 218 palaverissa. Esimerkiksi kaikki ilmanvaihtofirmat Suomessa ovat istuneet kanssamme samassa pöydässä, Nummenpalo sanoo.

Ongelmana uuden tekniikan kanssa töitä tekevällä yrityksellä on rahoitus. 18 työntekijän yritykseksi kasvanut Led Tailor palkkaisi heti lisää väkeä, mutta rahat eivät riitä. Isot institutioonaaliset sijoittajat eivät ole innostuneet ja monen bisnesenkelin ehtona sijoitukselle on siivu yrityksestä. Yrityksen omasta 1,5 miljoonan osakeannista on merkitty tähän mennessä 24 prosenttia.

-Mitä vielä vaaditaan läpimurtoon? Varmasti vähän hyvää onneakin, Nummenpalo sanoo.

 

Lentopallovalmentaja lähti uudelle uralle

Led Tailor Innova7ionin yhteystiedoista löytyy monille salolaisille tuttu nimi: LP Viestin naisten mestaruussarjajoukkuetta vuosia valmentanut Kari Raatikainen myy nyt puhdistavia led-valoja.

-Olen työskennellyt ennen lentopallouraa sairaalaympäristössä leikkaussalissa ja törmännyt samoihin asioihin, joita täällä mietitään. Sattuma ohjasi minut tänne, eikä alasta voinut olla kiinnostumatta. Samat syyt ohjasivat työhön kuin valmennukseen: kiinnostus ja haaste, Raatikainen kertoo.

Hän sanoo joutuneensa opiskelemaan uudessa yrityksessä mielettömän määrän tekniikkaa. Aluksi piti uskoa todeksi koko idea hoitavista ja puhdistavista valoista.

Raatikainen toivoo voivansa tuoda innovaatioiden kanssa painivalle yritykselle maalaisjärkeä. Toimitusjohtaja Mika Nummenpalo kiittelee myös miehen sairaalamaailman tuntemusta ja verkostoja.

Kari Raatikainen jatkoi LP Viestin jälkeen LP-Vampulan palveluksessa valmennuspäällikkönä. Hän toimii edelleen Vampulan konsulttina, mutta sanoo lentopallokuvioiden olevan nyt jäissä. Päähuomio on ledeissä.

-Lentopallosta tekisi mieleni sanoa, että olen nähnyt sen. Työurani on loppusuoralla ja haluan katsoa nyt tämän loppuun, vuonna 1960 syntynyt mies sanoo.

 

SSS I Vesa Käiväräinen

vesa.kaivarainen@sss.fi