Sinivaloteknologia tuhoaa mikrobeja

 

Sinivaloteknologiaa, fotonidesinfiointia, voidaan käyttää kaikkialla teollisuudessa ja julkisissa tiloissa, joissa täytyy ylläpitää korkeaa hygieniatasoa ja estää mikrobien leviämistä. Teknologia on käytössä muun muassa teollisuudessa, puhdastiloissa, laboratoriotiloissa, terveydenhuollossa, sairaaloiden leikkaussaleissa ja steriilivarastoissa sekä wc-tiloissa.

Elintarviketeollisuudessa fotonidesinfiointia käytetään laboratorioissa pintojen ja välineiden desinfiointiin. Tuotantotiloissa sitä käytetään ylläpitämään hyvää hygieniatasoa muun muassa linjastojenpinnoilla. Päivittäistavarakaupassa ratkaisua käytetään esimerkiksi pullonpalautusautomaattien ja jätepisteiden desinfiointiin ja hajunpoistoon, johtava tutkija Camilla Höglund LED Tailor Oy:stä kertoo.

Berner Oy:n analyysilaboratorion työskentelytason desinfiointi hoidetaan yläkaappien alapintaan asennetuilla desinfiointivalaisimilla. Muun huoneen desinfioinnin hoitaa kattoruudukkoon upotettu paneelivalaisin ja päätyseinään kiinnitetty valaisin. Valoja ohjataan läsnäolotunnistimella: huone desinfioituu automattisesti aina, kun siellä ei työskennellä.

Tamperelaisen hoivakodin WC-tiloihin on asennettu sininen valo, ja tilat on pinnoitettu. Tunnistimilla toimivien sinisten desinfiointivalojen ansiosta hoivakodissa on estetty aikaisemmin jokavuotisen vatsatautiepidemian leviäminen.

Mistä on kysymys?

UV-valoa on hyödynnetty pitkään erilaisissa sovelluksissa tappamaan mikrobeja. Ihmisen silmälle näkymätön UV-valo tuhoaa mikrobien DNA/RNA:n. Tehokkain UV-aallonpituus on noin 270 nm. LED-valoteknologian myötä on opittu käyttämään myös näkyvää sinistä valoa mikrobien tuhoamiseen.

Näkyvä sininen valo (400−500 nm) ei ole haitallinen ihmisille eikä materiaaleille, mutta työskentely sinisessä valossa koetaan usein epämukavana. Siksi sitä ei yleensä käytetä, kun ihmisiä on desinfioitavassa tilassa. Näkyvän sinisen valon tietyt aallonpituudet tuhoavat mikrobit eri tavalla kuin UV-valo. Sininen valo käynnistää mikrobeissa reaktioketjun, jonka lopputuloksena on reaktiivisia happiyhdisteitä. Ne tuhoavat mikrobin sisällä olevia rakenteita, kuten entsyymejä, DNA/RNA:ta ja solukalvoja ja tappavat näin mikrobeja.

Tepsivä menetelmä ruokakaupoissa

Salolaisessa päivittäistavarakaupassa pullonpalautuspiste loi mikrobeille otolliset kasvuolosuhteet ja levitti epämiellyttävää hajua. Myymälän kaikki loisteputket korvattiin LED-valoputkilla. Pullonpalautukseen, paistopisteeseen ja saapuvan tavaran alueelle asennettiin fotonidesinfiointivalaisimet, ja tiloihin laitettiin katalyysipinnoitus desinfiointivaikutuksen tehostamiseksi.

Hollolalaisen päivittäistavarakaupan jätekatoksen puristimissa seisova jäte muodosti epämiellyttävää hajua varsinkin kuumina kesäpäivinä. Jätepuristimien yläpuolelle asennettiin yksi fotonidesinfiointivalaisin, jota voidaan pitää päällä ympäri vuorokauden.

Karkkilalaisessa huoltoasemamyymälässä haluttiin pitää asiakasvessat siisteinä ja hajuttomina. Asiakasvessoihin tehtiin katalyysipinnoitus ja kattoon asennettiin sinisiä valaisimia. Desinfiointi tapahtuu yön aikana automaattisesti, kun kellokytkin sytyttää siniset valot huoltoaseman sulkeuduttua.

Sopiva keino elintarviketuotantoon Camilla Höglund kertoo, että fotonidesinfiointia voi käyttää elintarviketuotannon kriittisissä kohteissa, joissa se estää mikrobien leviämistä esimerkiksi tilojen välillä, elintarvikkeista toiseen tai ulkoilmasta sisäilmaan sekä pitää tilat desinfioituina. Automaattinen ja kemikaaliton fotonidesinfiointi sopii elintarviketuotantoon.

Voidaan estää esimerkiksi mikrobien kulkeutuminen puhtautta vaativiin tuotantotiloihin desinfioimalla sulkutiloja sekä tiloihin tuotavia välineitä ja tarvikkeita. Voidaan myös estää mikrobien kasvua paikoissa, joissa olosuhteet, kuten lämpötila ja kosteus, luovat mikrobien kasvulle otollisen ympäristön. Näitä ovat muun muassa pakkasspiraalit ja nostatuskaapit, Höglund tarkentaa.

Koronapandemia kasvatti tarvetta

Menetelmän kysyntä on kasvanut koronapandemian myötä. –Desinfiointimenetelmien tarve on kasvussa. Uskon, että trendi jatkuu vielä pitkään koronakriisin jälkeen. Desinfioinnin kaltaisia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tullaan varmasti arvostamaan tulevaisuudessa entistä enemmän, Höglund tähdentää.

Koronaviruspandemia on lisännyt tartuntoja ehkäisevien tuotteiden kysyntää ympäri maailmaa ja tuonut LED Taylorillekin lisää ostotilauksia kansainvälisen jälleenmyyjäverkoston kautta. – Tilauksia on tullut lisää sen verran, että olemme palkanneet lisää apukäsiä, ja tuotanto tekee töitä myös viikonloppuisin. Uuden pandemian estämiseksi tehokkaat ja toimivat desinfiointiratkaisut ovat avainasemassa, Camilla Höglund sanoo.

Höglund on kokenut koronavirustartunnan myös henkilökohtaisesti. Hän sairasti hengitystieinfektiota kotona 3−4 viikkoa ja oli oireiden loputtua kaksi viikkoa kotikaranteenissa. – Olin täysin eristyksissä kuusi viikkoa. Arvostan entistä enemmän ystäviäni ja työkavereita, Höglund vakuuttaa.

Höglund on koulutukseltaan biokemian maisteri erikoisalanaan kliininen biokemia. Hän on tehnyt tutkimustyötä Helsingin yliopistolla yhdeksän vuotta: viisi vuotta farmasian tiedekunnassa ja neljä vuotta lääketieteellisessä tiedekunnassa tohtorikoulutettavana.

 
Luettavissa: Kehittyvä elintarvike 3/2020, koneet, laitteet ja logistiikka
LISÄTIETOJA: • ncbi.nim.nih.gov/pmc/articles/ PMC5699711/pdf/nihms912407.pdf  |  www.ledtailor.fi/wisdom-air/